Menu

Oliwa z oliwek może chronić nasz mózg

Wartość zdrowotna diety śródziemnomorskiej jest powszechnie znana. Owoce, warzywa i ryby są główną żywnością w tej diecie. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia stanowi ważną część diety śródziemnomorskiej. Nowe badania wskazują, że może chronić mózg przed utratą zdolności do prawidłowego funkcjonowania. Naukowcy z Temple University w Filadelfii w Pensylwanii twierdzą, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni pamięć i zdolność uczenia się. Oliwa z oliwek extra virgin, zwana także EVOO, może zmniejszyć powstawanie zmian w mózgu, które są oznaką choroby Alzheimera.

Ale jak to robi? Naukowcy twierdzą, że oliwa z oliwek zmniejsza stan zapalny w mózgu. Uaktywnia także proces czyszczenia. Proces ten nazywa się autofagią. Autofagia polega na tym, że komórki rozkładają odpady i trucizny znajdujące się między komórkami i usuwają je z organizmu. Istnieją dwie substancje w mózgu ściśle związane z utratą pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera: blaszki amyloidowe i neurofibrylarowe. Odkrycie to może być zatem dość obiecujące w walce z chorobami mózgu.